Hanuka -mi ez?


A szélsőséges nyilaspalánták megint bemutatkoztak. Megzavarták az egyik legszebb zsidó ünnepet, a hanukát. Mi szolidárisak vagyunk zsidó testvéreinkkel, és elutasítjuk a bűnözésből már levizsgázott P. Tamást, hírhedt nevén Tomcatet.
Hogy valójában mi is a hanuka, mit jelent, milyen egyetemes mondanivalója van, ahhoz vissza kell mennünk az időben.
A görög történelembe kell visszamennünk. A hellén civilizáció az időszámításunk előtti (ante) IV. sz.-ban válságba került, és egy kis, fél-hellén törzs királya, II. Philipposz pánhellén szövetséget hozott létre. Fia, akit Nagy Sándor néven ismerünk, világhódításba kezdett, és az akkor ismert világot egészen Indiáig meghódította. Eszményképe egy olyan világ volt, ahol mindenki a hellén (görög) civilizációt követi. Ennek érdekében tízezer katonáját házasított össze korábbi ellenfele, a perzsák lányaival.
Fiatalon halt meg, halála után hadvezérei felosztották egymás között a birodalmat, majd háborúskodni kezdtek egymással. Két nagy birodalom emelkedett ki közülük: a Ptolemaidák (Ptolemaioszok) dinasztiája Egyiptom területén, illetve a az Antiokhoszok Ázsia és Európa területén. Mindkét birodalmat hellenisztikus utódállamnak nevezzük, mivel a fő uralkodó kultúra a görög - hellén - civilizációra épült, beolvasztva a helyi szokásokat, vallást, stb.
IV. Antiokhosz Epiphanész elfoglalta Judeát is. Megtiltotta a Tóra tanulását és tanítását, betiltotta a zsidó szokásokat is, és a zsidó erkölcsöket és szokásokat sértő hellenizmust és a görög vallást tette kötelezővé: szobrokat kellett állítani mindenhol, és ezeket a bálványokat kellett tisztelni. Legnagyobb szentségtörésként a Szentélybe is felállított egy Zeusz-szobrot. Ehhez kapcsolódik egy későbbi - római korból származó - kis történet, hogy miért is nem lehet a Szentélyben felállítani egy bálványt: azért, mert a bálvány felállítása után a Szentély megszűnik Szentélynek lenni...
De nem mindenki fogadta el a népre rákényszerített új és idegen szokásokat: egy Matthijau nevű férfi azt, aki kényszeríteni akarta települését a bálványimádásra, megölte, és hét fiával a hegyekbe menekült. Ezután szabályos gerillaháborút vívtak a megszállókkal szemben, jól kihasználva a kiváló terepismeretüket.
Vezetőjük nemsokára Juda Makkabi lett (Kalapácsos Júda). Az ő nevéről lett ismert a szabadságharc is (Makkabi-féle szabadságharc)
A hős vezér, Júda Makkabi, majd testvérei, Jonatán és Simon még sokáig harcoltak az ország függetlenségéért, ám a hanuka minden évben a szabadságra és a hősi küzdelemre emlékeztetett. A felkelés kezdeményezőjének, a modiini ősz papnak, Matitjáhunak mind az öt fia hősi halált halt a zsidó nép szabadságáért (csatában estek el, vagy orvgyilkos merénylet áldozatai lettek), ám a legkisebb fiú, Simon már fejedelmi rangot viselt (héberül nászi), és megalapította a Hasmóneus-dinasztiát. Ebben az időben keletkezett az Al haniszim (= A csodákról) szóló imádság, amelyet az ünnep minden napján, reggel és este elmondunk:
â01EMatitjáhu hasmóneus főpap és fiai korában, amikor a gonosz görög uralom néped, Izrael ellen támadt, hogy Tórádat elfeledtessék velük, s hogy elszakítsák őket kedvelt törvényeidtől, Te azonban nagy irgalmadban melléjük álltál szükségük idején, megvívtad perüket, igazságosan ítélkeztél és bosszút álltál értük. Az erőseket a gyengék kezébe adtad, sokakat a kevesek, tisztátalanokat a tiszták, gonoszokat az igazak, bűnösöket a Tórával foglalkozók kezébe. Nagy és szent nevet szereztél Magadnak a világban, Izrael népednek pedig mindmáig tartó megváltást. Ezután eljöttek fiaid Szentélyed csarnokába, megtisztították hajlékodat és megszabták a hanuka nyolc napját, hogy hálát adjanak és magasztalják nagy nevedet.â01D
Ante 164 Kiszlév hónapban visszafoglalták Jeruzsálemet, és a Szentélyt is. Megtisztították, és előkészíteték az újjászentelésre. Ám mindössze egyetlen lepecsételt korsó olajat találtak a főpap (Kohén há gádol) pecsétjével ellátva, amely egyetlen napra lett volna elegendő. Beleöntötték a Menórába, és ezután Nész Gádol Hájá Sám - nagy csoda történt ott - az olaj nyolc napig égett! Ezért ünnepeljük ma is a Hanukát (felavatást, felszentelést jelent) - nyolc napig.
Az ünnep első napján egy gyertyát gyújtunk, és legalább félig égetjük, majd másnap két gyertyát gyújtunk, és így tovább. A Purim ünnep mellett ez a zsidóság kevés örömünnepe közül az egyik.
Régen a Hanukiának is nevezett gyertyatartót az ablakba tették, hogy a fénye kifelé is világítson. Ma azonban bentre helyezik, mert a hit igencsak megfogyatkozott a világban...

Sok szép szokás kapcsolódik Hanukához: játékok, finimságok, és a gyerekeknek járó Hanuka-geld, amelyet a hagyomány szerint azért kapnak, mert a szír megszállás alatt tilos volt a tanulás, ők mégis tanulták a Tórát. Ha pedig régen tanultak, most az utódaik megkapják érte jutalmukat...
Hahn István a Chanuka csodája c. könyvében így ír róla:
"Elérkezett a hanuka első estéje, a gyertyagyújtás ideje. A hívő zsidók a sötét zsinagógában gyülekeztek, élükön a rabbival. Ellenségeink a templom a környékén álltak lesben, hogy kárörömmel figyeljék a szomorúvá lett ünnepet, vagy ha megszegik a törvényt, azonnal följelentsék zsidó polgártársaikat. Az istentisztelet után kellett volna meggyújtani a hanukai lámpást. A rabbi ekkor magához hívatta a gyerekeket. El kezdett mesélni nekik a makkabeusok hősi küzdelméről, hogyan harcoltak eleinte a hegyekben megbújva, majd nyílt ütközetben a szír-görög elnyomókkal szemben, miképp szabadították fel Jeruzsálemet, hogyan távolították el a bálványokat a meggyalázott Templomból, hogyan találták meg a hosszas keresés után a piciny olajkorsót és hogyan égett az csodálatos módon nyolc napon át".
A történetet hallva a gyerekek egyre lelkesebben figyeltek, szemeik csillogni kezdtek. Ekkor a rabbi felállt és így szólt szüleikhez:
"Nézzetek gyermekeitek szemébe! Lássátok azt a fényt, amely bennük tükröződik! Ezekre a lángokra mondjátok el a hanukai áldást!
A zsinagógában ekkor felcsendült a vidám ének, a sötétben a hagyományos hanukai dalok egyre nagyobb örömmel és önbizalommal hirdették az ünnepet. A templom körül álldogálók egyszerűen nem értették, mi történt. Fény nem szűrődött ki a zsinagógából, ám odabent mégis ünnepi jókedv honolt. Végül a zsidók ellenségei megszégyenülten haza sompolyogtak."
Századunk elején, a cionista mozgalom jóvoltából a hanuka ismét az egyik legjelentősebb örömünneppé lett. Izraelben örömtüzeket gyújtanak, fáklyás felvonulást tartanak, kivilágítják a városok utcáit. Világszerte nagyszabású rendezvények, műsoros estek követik egymást ezekben a napokban. Különösen az ifjúság érzi magáénak a szabadság és a fény ünnepét: a gyerekek ajándékban részesülnek (olykor mind a nyolc estén külön-külön meglepetés várja őket), a fiatalok bált, táncos összejövetelt rendeznek, szórakoztató műsorokkal, vetélkedőkkel egészítik ki a közös gyertyagyújtás örömét.
A hanuka azonban továbbra is megőrizte családi jellegét. Az égő gyertyákat ma már ismét az ablak közelébe helyezzük, fényük hadd világítson kifelé is. A magyarországi zsidóságnak sem kell többé elzárkóznia, nyíltan megvallhatjuk hitünket, hagyományainkat. Ám ahhoz, hogy az apró lángokból újra hitet és boldog örömet meríthessünk, meg kell ismernünk, és magunkénak kell éreznünk azokat. Ha szívünk nyitott a fények tükröződni fognak benneâ026
Bar Mazl Tov

Egy csemege

abonett20@citromail.hu-tól:

Miért nem rohadtatok meg mins auschwitzban ti zsidó férgek? Bohóckodjatok csak nyugodtan, de nemsokára a hátatokon fogják seggbe baszni a rohadt kommunista kurva anyátokat. Megdöglötök.

Partizaninfo: Azért nem rohadunk meg, kisfiam, hogy legyen aki majd megtanít téged és árpád-sávos, bepisálós barátaidat viselkedni.

MAANRASZ

Tisztelt Partizaninfo szerkesztősége! Örömmel vettem tudomást a létezésükről, hogy nem csak azt látom, hallom és olvasom a médiában hogy éppenséggel a szélsőjobb mire készül ismét! Bár sokkal többen vagyunk mi a csendes többség, csak az a baj hogy talán túlságosan is csendesen! Én egy olyan része vagyok eme „csoportosulásnak" aki nem hagyja, hogy magába fojtsák a véleményét! Igaz még nem sok taggal de idén novemberben elindítottam a honlapomat és jelen vagyok a híres barátkereső portálon is, csak valahogy a megfelelő hátterem nincs meg ehhez meg segítségem, mivel mindezt egyedül készítem, de örülök hogy ezzel a témával nem vagyok egyedül!
(…)
Ennyit szerettem volna elmondani, vagyis csak azt akartam tudatni Önökkel hogy nagyon jó az oldaluk és hogy csak így tovább és még ugyan ennyi ilyen jó cikkeket az oldalra!!
S ugyan ilyen erejű fellépést a szélsőjobb próbálkozásai, hazudozásai ellen!!!
Tisztelettel: PB (M.A.A.N.R.A.SZ.)
http://maanrasz.fw.hu

Partizaninfo: Köszönjük.
A kimoderált kérdésed kapcsán a válaszunk: Van, de egyelőre elenyésző, azonban a veszélyt nem is az ilyen egyedi esetek jelentik.

Gój-motoros csürhe


Tisztelt Szerkesztőség!Lehet a hiba az én készülékemben, vagy én mindenbe "belekötök"? Nekem semmi se jó?? Lehet....DE!
Van egy motoros Egyesület aminek a neve Gój, egyesületelnöke nem egyszer nyilatkozta semmi visszás dolog ebben nincs, ők nem antiszemiták, sőt még a gondolatától is távol vannak..Előzmény: Mazsihisz visszautasította Sólyom László volt mszmp párttag, ma köztársasági elnök év végi ünnepi ebédjét, amelyen még a három történelmi egyház is részt vesz.Viszont itt van a Gój Egyesület véleménye;"T. Mazsihisz ! Olvassák Önök a zsidó honlapokat ? Hát persze, hiszen jó embereik írják. Most, hogy is van ez a megbékélési szándék ?Mégis mit gondolnak magukról, milyen arcátlan sértés, hogy Magyarország Köztársaság Elnökének a meghívását elutasítják ?Milyen támadások érték a hazai zsidóságot Magyarországon ? Önök szerint arányban van a minket ért sérelmekkel ?Tudtommal egy sábesz deklit nem vertek le senki fejéről, egy zsinagógát sem gyújtottak fel, miközben számos zsidómeggyalázta a Szent Jobbot és a Szent Koronát, valamint minden nemzeti érzést kimutató emberre ráordítják, hogy antiszemita !!! "Csak pár gondolat részemről: 1/ Nem tudom miért is arcátlan sértés vissza utasítani egy ebéd meghívást, amikorúgy érzik, nem "jó indulatból" történt, hanem Kényszerből.2/ Valóban semmi sértés, atrocitás nem történt zsidóság ellen Magyarországon!! Valóban felháborító!! Mit is képzelnek, valóban nincs arányba az önöket ért sértéssel, nem jövök a Holokauszttal, mert felesleges!! Nem jövök azzal, hogy évek óta megy a Dunába lövetés, zsidó szidalmazás, ugyan már.. önöket éri a sértegetés! 3/ Nem tudok sábeszdekli leverésről, de a nyakamból letépett Dávid csillag letépése tény, és mikor leköptek nyomdafestéket nem tűró megjegyzések kíséretével.4/ Mikor és kik gyalázták meg a Szent Jobbot és a Szent Koronát? Olyanokat állítnak amik csak a gyűlöletet keltik, NA ezért nem ment a Mazsihisz ebédre! Partizaninfo: Tök mindegy, mit ugat az a csőcselék csürhe. Ha a Mazsihisz elment volna az ebédre, akkor meg azt hallanánk, hogy „állampénzen zabálnak a sábeszdeklis biboldók…”
Sólyom hivatali ebédmeghívására egyébként becsületes ember ma nem megy el.

Egy javaslattal több

Jó napot kívánok!
Érdekesnek tartanám, ha föltennének egy cikket, ami Grósz Károly híres 'fehérterroros' beszédét elemezné, és hogy mennyire előre látó volt, mennyire igaza volt, és mennyit támadták őt ezért.
Tetszik az új oldalszerkezet.
Üdvözlettel,
P G

Partizaninfo: Nagyszerű! Várjuk a szóban forgó cikket!

Okoska levele


Az illő köszöntést elhanyagolva, inkább in medias res felhívnám a kedves szerkesztőség figyelmét arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a leginkább keresettek listáján negyedikként szereplő, "vérhazafiként" aposztrofált illető ("Jelzőtáblás útonálló) inkább vérbalosnak néz ki...Elég csak a pólón látható piros anarchia-jelre felhívnom szíves figyelmüket. Kedves elvtársuk gondolom nagy örömét lelte a rendőrök megverésében, inkább magasztalniuk kellene ezért, ahogyan teszik azt nyugaton az AFA és hasonló szervezetek jeles tagjai, ld. Rostock. Vagy nem működik itt már a mindenféle erőszak elleni lázas kifakadás? Ja, hogy a rendőrök is fasiszták, itthon meg csak szegény áldozatok, amikor éppen a nemzeti radikális hülyéket verik szét. Csak gratulálni tudok az ostobaságukhoz és gerinctelenségükhöz minden téren. Spiclizés helyett inkább valami értelmes elfoglaltság után kellene nézni és csendben maradni. "Akinek van füle, az nyissa ki, akinek van szája, az csukja be." - tartja az igaz mondás.További jó uszítást és kellemes gyűlölködést kívánok!S.
Partizaninfo: A jelzőtáblás útonálló a szélsőjobboldal harcában vett részt egyértelmű, melyik oldalon.
Az anarchiának egyébként semmi köze a baloldalhoz. Honnét veszed ezt? Tanulj, nézz utána! Még csak rokonságban sincs egymással a kettő. Az igazi baloldal rendpárti, az anarchia pedig elveti a rendet. Egyébként a Szu. megalakulásakor a vörös hadsereg sokáig harcolt az anarchista seregek ellen… De te ezt nem tudhatod, lévén a kurutty.info nem említi.
Leveled közepe felé írt gondolatfolyamot nem értjük. Valamit benéztél.
A spiclizős mondataidat remélhetőleg megküldöd a kurutty.infós barátaidnak is, hátra ők majd csöndben maradnak.